Focus d’amiant


Benvolgudes famílies,

Us comuniquem que l’Escola Fluvià té un focus d’amiant just al davant, al carrer Fluvià 89. La informació ens arriba de l’Ajuntament de Barcelona, després d’una inspecció tècnica del 20 d’abril. No disposem de l’informe, doncs les dades es consideren de caràcter protegit. Però sí que disposem d’un correu de la Consellera de Salut i Medi Ambient de Sant Martí, Eva Campos, confirmant que s’ha trobat amiant en mal estat de conservació a les parets, teulades i xemeneia de l’edifici de Fluvià 89. Com a resultat, expliquen que han iniciat els tràmits per a què el propietari de la nau faci la retirada dels elements constructius. Desconeixem quant de temps trigarà a fer-se efectiu.

Què en sabem de l’amiant?

Segons l’OMS, l’amiant és una substància cancerígena i la preocupació prové de l’exposició que en pugui resultar a causa del deteriorament dels materials de construcció, com la ruptura de les teulades ondulades. Com a AFA, tenim coneixements limitats de com afecta a la salut però ja hem contactat amb el pneumòleg Josep Tarrés, expert en les afeccions de l’amiant, perquè faci una xerrada via zoom per a les famílies del Fluvià i ens ajudi a dissipar dubtes.

Què estem fent?

L’AFA va ser informada d’aquesta situació el 17 d’abril i, des d’aquest moment, ha assistit a les reunions informatives que s’han organitzat per tenir prou informació com per comunicar-la a la comunitat educativa del Fluvià. Ahir, juntament amb l’Associació de Veïns del Casal de Barri Bac de Roda i el Col·lectiu de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant (que segueixen aquest cas), es va decidir tramitar una denúncia al cos de Medi Ambient de la Guàrdia Civil, el Seprona, perquè acostumen a realitzar la retirada d’aquest tipus de residu de forma molt efectiva i ràpida. A més, també es farà una reclamació a l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, tal com va suggerir la consellera.

La nau Índice que hi ha al costat de Fluvià 89 també podria tenir fibrociment en mal estat, per això, l’Ajuntament de Barcelona ens ha comunicat que ha demanat una altra inspecció tècnica d’aquest edifici.

Com ens podeu ajudar?

Si hi ha famílies que tenen coneixements de l’àrea de salut, o de mitjans de comunicació, de construcció o, en definitiva, que puguin ajudar a aprofundir més en el tema, així com a divulgar la situació en què es troba l’escola, no dubteu en posar-vos en contacte amb l’AFA a través del correu electrònic.

Vols saber-ne més?

  • Asbesto crisotilo. Organización Mundial de la Salud, 2015. Text complet
  • Amiant a prop: què s’hi pot fer? El Poblenou, Abril 2021, n. 113: 4-5. Text complet

Darreres entrades sobre Amiant

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.