Amiant: darreres notícies


Benvolgudes famílies,

Us informem de les darreres notícies que tenim sobre la situació de l’amiant davant l’escola.

Accions legals

L’equip directiu de l’Escola Fluvià s’ha posat en contacte amb el Consorci d’Ensenyament per informar de la situació. Arran d’això, el Consorci d’Ensenyament ha pogut corroborar-la i fer les seves pròpies recerques. El dia 29 d’abril ha comunicat al Fluvià que l’Ajuntament de Barcelona els ha dit que el propietari de la nau Norma Còmics ha incoat 4 expedients per la retirada del fibrociment (amiant) a les 4 naus del carrer Fluvià, 77-89. Expliquen que el propietari té, a partir d’ara, un mes des que rebi la notificació, per fer al·legacions. Després, l’Ajuntament de Barcelona resoldrà sobre els expedients. A partir de la notificació de la resolució, tindrà tres mesos per retirar-lo i, si no ho fes, es reiterarà amb multes coercitives. El Consorci d’Ensenyament també té previst fer una inspecció ocular dels elements properament.

L’AFA ha requerit a l’Ajuntament de Barcelona una inspecció per avaluar el porcentatge d’amiant que pot arribar a l’escola a través de les partícules de l’aire. El consistori, a més, està pendent de realitzar una inspecció a la nau del costat (Indice) per avaluar l’amiant que pogués haver-hi.

L’AFA ha tramitat una denúncia al cos de protecció del medi ambient de la Guàrdia Civil, el Seprona. 24 hores després de la denúncia, una patrulla s’ha apropat a la zona per fer-hi una inspecció ocular. Ens han demanat que, entre totes, vigilem que no hi hagi operaris fent cops de martell a les parets on hi ha el fibrociment per tal que no augmenti l’exposició a l’amiant. També s’ha tramitat un requeriment a l’Agència de Residus del Departament de Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a través del Casal de Barri Bac de Roda.

Mobilitzacions de l’AFA

El veïnat de la zona propera a la nau també s’està mobilitzant i s’ha creat un grup de treball entre el veÏnat, l’AFA Fluvià, la plataforma Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant, la FABV i el Casal de Barri Bac de Roda. L’AFA Fluvià està posant-se en contacte amb altres AFA’s que poden estar afectades pel mateix problema.

El programa “Els Matins” de TV3 s’ha fet ressò de la notícia a través de diverses entrevistes. El reportatge es va emetre el 29 d’abril i hi apareix una experta en afectació de l’amiant a la salut, Carme Plasencia, advertint que s’ha de retirar immediatament l’amiant ubicat prop de l’escola.

Estem preparant una xerrada amb un metge perquè les famílies i la comunitat educativa del Fluvià rebin més informació sobre l’afectació de l’amiant a la salut. Properament, us n’informarem de la data.

Què podeu fer per ajudar?

Us demanem que feu arribar aquesta informació a les persones, veïnes o conegudes, que viuen a prop d’aquest focus d’amiant perquè es vagi, a poc a poc, coneixent la situació i que tothom en tingui constància.

 

Qualsevol dubte o interès en el tema, no dubteu d’escriure al correu de l’AFA.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.