Planifica un menú saludable!


Moltes vegades ens preguntem com confeccionar un menú per casa que sigui variat i saludable. És per això que, des de Campos Estela, ens volen donar algunes instruccions per a què puguem fer-ho nosaltres mateixos segons les nostres preferències en plats, coccions i varietat.

Tenir un menú planificat ens ajuda a organitzar el dia a dia de la nostra alimentació, la compra i a complir amb recomanacions bàsiques del què menjar per portar uns bons hàbits alimentaris.

Abans de distribuir els plats que volem en el nostre menú, farem servir la nomenclatura bàsica d’aquests aliments. Per exemple: peix, llegums, carn, verdura, en comptes de posar directament llenties estofades, salmó al forn, etc. Aquesta és una manera senzilla de distribuir els grups d’aliments en el menú, i una vegada ho tenim ordenat, passar a la tria de plats i aliments en concret. Podem utilitzar colors per cada grup, com per exemple:

LLEGUMS, FARINACIS
O CEREALS
VERDURES, HORTALISSES
i FRUITA
PROTEÏNA
(ou, carn i peix)
LÀCTICS
(iogurt, llet, formatge)

Exemple de graella amb grups d’aliments

Al final de tot tindríem un menú com el següent:

DL DM DX DJ DV DS DG
Dinar
amanida verdura hortalisses amanida verdura amanida hortalisses
llegums arròs pasta llegums patata llegums arròs
ou peix blau peix arròs pollastre porc marisc
iogurt cítric iogurt cítric fruita fruita cítric
aigua aigua aigua aigua aigua aigua aigua
Sopar
hortalisses amanida verdura verdura amanida amanida verdura
carn magra pollastre patata peix blau pa ou sopa amb pasta
fruita producte làctic ou fruita formatge iogurt peix blau
fruita fruita fruita
aigua aigua aigua aigua aigua aigua aigua

Què hem de tenir sempre en compte?

En planificar el menú cal tenir en compte els següents aspectes:

  • Sempre han d’estar presents les verdures i hortalisses i els aliments crus (amanida o fruita)
  • Hem de pendre llegums com a plat principal de 2 a 3 dies per setmana
  • Hem d’introduir hidrats de carboni complexos (arròs integral, llegums, pasta integral, patata, quinoa, etc.) a cada àpat
  • Cal tenir més dies de peix que de carn
  • Les postres, si es fan, haurien de ser fruita o iogurt natural. Si no prenem fruits secs durant el dia, els podem incloure com a postres al dinar o sopar.

En relació a les proporcions, Campos Estela recomana fer servir el mètode del plat únic (50% de vegetals, 25% de proteïnes, 25% d’hidrats de carboni).

A l’hora de distribuir-ho començarem prioritzant llegums, vegetals i peix i ho anirem col·locant a la plantilla setmanal:

  1. Primer de tot situem a la plantilla els llegums (2-3 dies).
  2. Desprès situem el peix (3-4 dies de peix blanc i 2-3 dies de peix blau) i l’ou (3-4 dies).
  3. Li toca el torn a les verdures i hortalisses. D’aquesta forma ja tenim un menú amb presència de llegums, peix, ou i vegetals.
  4. Ens falta doncs la patata, la pasta, l’arròs o altres cereals com el pa o la quinoa.
  5. Finalment situarem la fruita, per assegurar la presència de crus a tots els àpats, i el iogurt.

Ja ho tenim!

Un cop fet això, podríem fer canvis a plats concrets per a què siguin més de la vostra preferència o s’adaptin millor a les necessitats de cadascú.

Us deixem un petit exemple de com quedaria el menú setmanal seguint les pautes que us hem anat dient.

Dilluns

Dinar

Amanida de cigrons amb ou dur
Cítric

Sopar

Crema de verdures
Hamburguesa de vedella
Fruita

Dimarts

Dinar

Arròs amb verdures
Salmó a la planxa
Fruita

Sopar

Amanida Cèsar amb pollastre
Formatge fresc

Dimecres

Dinar

Pasta amb vegetals
Lluç al forn
Iogurt

Sopar

Bròquil al vapor
Ous poché amb patata al caliu
fruita

Dijous

Dinar

Amanida verda
Arròs amb llenties
Cítric

Sopar

Espinaques a la catalana
Rap
Fruita

Divendres

Dinar

Mongeta verda amb patata
Pit de pollastre arrebossat
Fruita

Sopar

Amanida
Torrada de pa de pagès amb tonyina
Fruita

Dissabte

Dinar

Gaspatxo
Butifarra amb mongeta blanca saltejada
Fruita

Sopar

Truita de carbassó amb tomàquet amanit
Iogurt

Diumenge

Dinar

Amanida variada
Paella de marisc
Fruita

Sopar

Sopa amb verdures d’olla i fideus
Bacallà fresc
Fruita

I recordeu que una alimentació saludable comença per la compra!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.