La revolta escolar (mediambiental) al Fluvià 1


Una de les línies prioritàries de l’activitat de l’AFA i de la Comissió de Barri per aquest curs és treballar intensament per millorar l’escola i el seu entorn, fent-lo més amigable i sostenible, amb l’objectiu últim de millorar la qualitat de vida dels nostres infants.

Què hem fet aquests darrers mesos?

  • Gràcies al suport de la comunitat del Fluvià, el mes de novembre vam aconseguir la instal·lació d’un nou aparcament per bicicletes al carrer Fluvià amb Pujades.
  • La Comissió de Pati va iniciar al desembre, els treballs per transformar els espais malmesos de l’espai exterior, en espais verds.
  • El passat divendres, 15 de gener, vam rebre la visita del Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, per informar-se de primera mà sobre els motius del tall de carrer que va tenir lloc el mateix dia per la tarda.

Les reivindicacions surten al carrer

En aquest context, ens vam adherir al moviment #Revoltaescolar i Eixample Respira a on prop de 40 escoles de Barcelona i diferents associacions, s’hi han sumat per tal de demanar la reducció de la contaminació, el trànsit i el soroll i alhora més garanties de seguretat per als infants al voltant dels entorns escolars.

L’acció més directa d’aquest moviment, ha estat els talls de carrers, motiu pel qual vam organitzar l’acte reivindicatiu del proppassat divendres, 15 de gener.

Quins objectius perseguim?

Alguns dels objectius concrets que afectarien als carrers que delimiten l’escola són:

  • Reduir el nombre de carrils de circulació
  • Reduir la velocitat a 20 km/h al voltant de l’escola
  • Més espai pels vianants, més espai verd
  • Control dels nivells de contaminació i soroll
  • Més carrils bici segurs i més transport públic
  • Fer les motos fora de les voreres

El Fluvià Respira

En la línia que estem descrivint, a principis de l’any 2020 una empresa especialitzada en qualitat de l’aire va mesurar els nivells de NO2, partícules i benzè a tot el centre educatiu. Va detectar que els nivells més alts se situen al sorral d’infantil, just on els infants més vulnerables a la contaminació, els de 3 a 6 anys, en fan un ús intensiu.

Tot i que encara no disposem de l’informe definitiu (al febrer l’hauríem de tenir), sí que ens van avançar que caldria treballar per reduir el trànsit del carrer Pujades per protegir al màxim la salut dels infants.

Com sabeu, per aquest carrer passen 4 línies d’autobús i bastant trànsit en hores punta que, a més, s’aturen cada cop en el semàfor del creuament, deixant encara més estona i més exposats a gasos i partícules als infants.

A més, allà mateix se situen dues benzineres econòmiques, fet que provoca que encara hi transitin més vehicles amb l’objectiu de repostar.

Des de l’Ajuntament de Barcelona ens han informat de que, en un futur, aquest carrer serà transformat en un eix verd, però poden passar anys fins que es faci realitat. Per tant, fora bo que durant aquest temps es puguin establir mesures de pacificació als carrers de l’entorn escolar, en especial, el carrer Pujades: eliminant el carril més proper al sorral, reduint la velocitat del trànsit o mesures similars.

Nosaltres no tenim la solució, però sí que hem diagnosticat el problema.

Properament obtindrem l’informe que ens donarà encara més dades de les zones més exposades a la contaminació del nostre centre.

La Societat Catalana de Pediatria s’ha afegit a la mobilització nascuda de la “Revolta Escolar” donat que està demostrat que la contaminació afecta als més petits en afeccions respiratòries com l’asma, però també en el rendiment acadèmic com la capacitat de retenir continguts. És per això que incideixen en la necessitat de prendre mesures urgents per millorar la qualitat de l’aire a prop dels centres educatius ja que la contaminació atmosfèrica pel trànsit motoritzat és un dels principals factors de risc per a la salut dels infants i cal disminuir-lo sobretot allà on passen la major part del temps.

Seguim!

Des de l’AFA volem agrair la participació de les famílies al tall de carrers que es va convertir en la festa de la reivindicació del Fluvià. I també fer-ho per no abaixar la guàrdia i respectar les mesures de seguretat que l’actual pandèmia ens obliga a prendre.

Volem continuar treballant, reivindicant, participant i col·laborant i per això us convidem, novament, al proper tall de trànsit que serà el 12 de febrer a les 16.10h. No oblideu la mascareta, mantingueu la distància i veniu disfressats i amb ganes de jugar i passar-vos-ho bé.

Gràcies i seguim!

Vols veure imatges del darrer tall de carrers?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “La revolta escolar (mediambiental) al Fluvià