Alimentació saludable a l’escola


Bon dia famílies!

Des de la Comissió Espai Migdia treballem per millorar la qualitat dels menús escolars dels nostres infants, així com per millorar la qualitat del monitoratge al menjador i l’espai de lleure.

Recentment, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha publicat una guia per a famílies i escoles sobre alimentació saludable en l’etapa escolar.

Estem treballant conjuntament amb Campos Estela per tal d’anar paulatinament modificant diferents aspectes del menú que s’està oferint per a què s’adeqüi a les recomanacions incloses a la guia. De fet, s’espera que al llarg dels propers anys, aquestes recomanacions passin a ser d’obligat compliment pels menjadors escolars.

Guia d’alimentació saludable de l’ASPC

A continuació us fem un breu resum de les principals recomanacions que s’inclouen a la guia de l’ASPC perquè esteu al cas, tot i que sempre podeu consultar el document íntegre.

Les recomanacions alimentàries incloses estan motivades per 2 factors:

 • Per la reducció de l’impacte ambiental derivat del consum d’aliments. L’evidència científica indica que els gasos d’efecte hivernacle depenen en gran part de la producció d’aliments i que, per contribuir a reduir aquest impacte, és molt important modificar el que es menja.
 • Per una millora de la salut dels nostres infants. S’ha observat que els infants del nostre entorn fan unes ingestes molt baixes d’hortalisses, fruites, llegums i cereals integrals i, en canvi, fan una ingesta molt elevada de carns i productes ultraprocessats.

En aquest sentit, entre les principals recomanacions de la guia s’inclouen:

 • Augmentar el consum d’hortalisses, fruita, llegum i cereals integrals, tot prioritzant els vegetals frescos de temporada i de producció local.
 • Reduir el consum de carn i productes lactis, sucres, farinacis blancs (refinats) i productes ultraprocessats.

Per tal d’orientar a com ha de ser una composició equilibrada i saludable del menú escolar, la guia inclou una taula de freqüències alimentàries on es mostren les recomanacions de distribució de grups d’aliments al llarg dels cinc dies de menjador escolar. Així com exemples de distribució d’aliments al llarg d’una setmana.

La guia també dóna pautes sobre les proporcions en què haurien d’estar presents al menú les hortalisses, els aliments farinacis (la patata s’inclou en aquest grup) i proteics mitjançant l’exemple d’un plat saludable.

Proporcions de tipus d'aliments al plat data-tcjp-recalc-dims=

Exemple amb un plat únic
Exemple amb un primer plat i un segon plat

Imatges extretes del document “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Canvis al menú de gener

Donat que el menú escolar de l’Escola Fluvià no compleix algunes d’aquestes recomanacions, des de la Comissió Espai Migdia estem treballant amb Campos Estela per tal d’adequar el menú al que aconsella l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Els canvis s’instauraran a poc a poc, tot fent un seguiment de com s’estan adaptant els infants a través del que ens comuniqui l’equip de monitoratge del menjador. Cal destacar que la guia remarca que, a més de garantir una ingesta adequada des del punt de vista nutricional, una de les funcions del menjador escolar és l’educació alimentària dels infants: “desenvolupar i reforçar l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables”.

Els principals canvis que podreu observar al menú de gener són els següents:

 • Un dia a la setmana s’oferirà un menú basat en proteïna vegetal. L’ASPC recomana que un o dos dies a la setmana la proteïna del menú sigui exclusivament vegetal.
 • S’eliminen del menú les carns processades i es redueix l’oferta de carn vermella a un dia cada dues setmanes. L’ASPC recomana que la freqüència de carns vermelles o processades sigui de zero o una a la setmana.
 • S’introdueixen peixos blaus, com el salmó. L’ASPC recomana diversificar els peixos oferts, tant blancs com blaus.
 • Un dia a la setmana la pasta o l’arròs serà integral. L’ASPC recomana que o bé la pasta o l’arròs oferts al menú setmanal siguin integrals.
 • S’augmenta de 1 a 2 dies a la setmana el pa integral. L’ASPC recomana que el pa integral sigui l’únic ofert. No obstant, s’ha prioritzat poder fer aquest canvi de forma gradual. Es preveu augmentar un cop a la setmana cada mes i així poder oferir cada dia pa integral a partir de l’abril.
 • S’augmenta l’oferta d’hortalisses, tot incloent trossets de verdures senceres amb els llegums, per exemple, i assegurant que els dies que s’ofereix verdura amb patata la proporció de verdura sigui d’almenys el 50%. Segons el plat saludable tipus que es mostra a la guia de l’ASPC, les hortalisses haurien de tenir una representació majoritària a la composició del menú del dia.
 • Es modifica el tipus d’enciam utilitzat, oferint enciam romana en comptes d’iceberg.
 • Es redueix la quantitat de sucre inclòs al iogurt. L’ASPC recomana oferir postres no ensucrades. Per tal d’anar acostumant el paladar dels infants a aquest canvi, es proposa reduir la quantitat de sucre paulatinament amb l’objectiu de poder oferir làctics no ensucrats abans d’acabar el curs escolar.

Al llarg dels propers mesos anirem treballant altres aspectes dels quals també us anirem informant, tal com ampliar la varietat d’hortalisses i fruites que s’ofereixen, així com introduir nous tipus de cereals o noves formes de presentació del llegum, entre d’altres. Esperem que aquests canvis ens permetin apropar-nos cada cop més a les recomanacions indicades per les institucions de salut pública sobre com hauria de ser un menú escolar saludable. Pel bé de la salut dels nostres fills i filles i per la del planeta on vivim.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.